Dette skal du vide om pension

De fleste mennesker ved overordnet set hvad en pension er. Dog tænker de fleste at pensionen er langt ude i fremtiden, og tænker ikke over hvor vigtigt det er at allerede begynde at tænke på det nu. Mange bliver trætte bare ved tanken om at sætte sig ind i pension, og valgmulighederne er mange. Her er de væsentligste ting du skal vide om pension.

 

Hvad er pension?

Overordnet set er pension en ydelse som man modtager efter at have trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Der er både privattegnet og offentligt ydelse folkepension. Den offentlige ydelse folkepension er det man får udbetalt af staten og er finansieret igennem SKAT, hvorimod den privattegnet eksempelvis er igennem en aldersopsparing.

 

Tre betingelser for at få udbetalt dansk pension

  • Man skal have dansk indfødsret, det vil altså sige dansk statsborgerskab
  • Man skal have fast bopæl i Danmark
  • Man skal have haft fast bopæl i Danmark i mindst 3 år, hvilket skal være imellem alderen 15-65

 

Førtidspension

Hvorimod den almindelige pension er for personer som har forladt arbejdsmarkedet grundet alderdom, er førtidspension en social ydelser for de personer, som ikke længere kan være på arbejdsmarkedet grundet eksempelvis en arbejdsskade eller en lidelse. Førtidspension er ofte for de personer som er nedslidt efter forhold på arbejdsmarkedet, og for dem som ikke længere er i stand til at udføre et arbejde grundet disse skader.

 

Livsrentepension eller ratepension

Selvom man ofte tænker at pensionsalderen er langt ude i fremtiden og ikke noget man allerede behøver at bekymre sig om nu, er det relevant at begynde at tænke på pension så tidligt som muligt. Der findes to former for pensioner: livsrentepension og ratepension. Disse former for pension bestemmer hvordan du får dine penge udbetalt.

Hvis du vælger livsrentepension får man udbetalt et bestemt antal penge hver måned i alle de år du er på pension, hvorimod en ratepension betyder at man får sin formue udbetalt over en bestemt periode. En ratepension er fordelagtig for at få et højere beløb udbetalt mens man stadig er rask, og derved kan udnytte pengene mere fordelagtigt, eksempelvis i form af oplevelser og rejser. Hvis man derimod kigger på livrentepension er det en slags forsikring for sikre at man får en fast indkomst indtil den dag man stiller træskoene.

Det er altså fordelagtigt allerede nu vælge hvilken slags pension der passer bedst til dig, og at vælge dette så hurtigt som muligt, så du kan komme i gang med at spare op til din pension.

 

Pension som forsikring

Pension er en opsparing til din alderdom, efter du ikke længere er på arbejdsmarkedet, men kan derimod også være en forsikring for fremtiden. Den er en forsikring for dig, men også din familie, som ses i flere forskellige situationer. Dette kan eksempelvis være hvis du har tabt arbejdsevne grundet eksempelvis sygdom eller en ulykke, hvor du her er sikret med enten en engangsudbetaling eller en månedlige udbetalinger. Derudover kan dette også være ved dødsfald. Ved dødsfald kan udbetalingen, ligesom ved sygdom eller ulykke, vil udbetalingen også ske ved engangsudbetalinger eller månedlige udbetalinger.

Post Navigation